Przejście z okresu letniego do jesienno - zimowego powoduje spadek odporności jak możemy sobie w naturalny sposób radzić z podniesieniem jej za pomocą ziół, witamin, minerałów oraz pożywienia.
Zioła wzmacniające odporność.
Zioła działają holistycznie – pobudzają układ immunologiczny, wspierają oczyszczanie organizmu i regenerację.
Najskuteczniejsze zioła:
-
Jeżówka purpurowa (Echinacea) – stymuluje odporność, skraca czas infekcji; najlepiej stosować profilaktycznie przez 2–3 tygodnie.
-
Dzika róża – bardzo bogata w witaminę C, działa przeciwzapalnie.
-
Czarny bez (kwiat i owoce) – przeciwwirusowy, świetny przy pierwszych objawach przeziębienia.
-
Aloes – wzmacnia odporność, wspiera florę jelitową.
-
Szałwia, tymianek, oregano – działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
-
Pokrzywa – oczyszcza organizm, dostarcza żelaza i krzemu.
-
Żeń-szeń i ashwagandha – adaptogeny, które poprawiają odporność na stres i wzmacniają organizm ogólnie.
źródła: dzika róża, acerola, natka pietruszki, papryka, kiszona kapusta.
źródła: tran, żółtka, sardynki.
źródła: marchew, dynia, jarmuż, szpinak.
źródła: oleje roślinne tłoczone na zimno, pestki, orzechy.
źródła: pestki dyni, orzechy, rośliny strączkowe, jaja.
źródła: orzechy brazylijskie, czosnek, grzyby.
źródła: kakao, kasze, pestki, zielone warzywa.
źródła: pokrzywa, buraki, soczewica, natka pietruszki.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz