O mnie

Moje zdjęcie
Zielarz fitoterapeuta , naturopata dzielę się z Wami wiedzą dotyczącą ziół oraz jak je samemu przygotowywać lub wykorzystywać

niedziela, 5 października 2025

W JAKI NATURALNY SPOSÓB MOŻNA PODNOSIĆ ODPORNOŚĆ.

 Przejście z okresu letniego do jesienno - zimowego powoduje spadek odporności jak możemy sobie w naturalny sposób radzić z podniesieniem jej za pomocą ziół, witamin, minerałów oraz pożywienia.

Zioła wzmacniające odporność.

Zioła działają holistycznie – pobudzają układ immunologiczny, wspierają oczyszczanie organizmu i regenerację.

Najskuteczniejsze zioła:

  • Jeżówka purpurowa (Echinacea) – stymuluje odporność, skraca czas infekcji; najlepiej stosować profilaktycznie przez 2–3 tygodnie.

  • Dzika róża – bardzo bogata w witaminę C, działa przeciwzapalnie.

  • Czarny bez (kwiat i owoce) – przeciwwirusowy, świetny przy pierwszych objawach przeziębienia.

  • Aloes – wzmacnia odporność, wspiera florę jelitową.

  • Szałwia, tymianek, oregano – działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

  • Pokrzywa – oczyszcza organizm, dostarcza żelaza i krzemu.

  • Żeń-szeń i ashwagandha – adaptogeny, które poprawiają odporność na stres i wzmacniają organizm ogólnie.

Możemy przygotować sobie np. napary z 3 ziół ,czarny bez + dzika róża + pokrzywa.
Możemy również przygotować nalewki lub syropy z owoców czarnego bzu, miodu i cytryny.

Witaminy wspierające odporność:

Witamina C – wzmacnia odporność i naczynia krwionośne
źródła: dzika róża, acerola, natka pietruszki, papryka, kiszona kapusta.

Witamina D3 – reguluje reakcje odpornościowe
 źródła:  tran, żółtka, sardynki.

Witamina A (beta-karoten) – wspiera błony śluzowe, pierwszą barierę odporności
 źródła: marchew, dynia, jarmuż, szpinak.

Witamina E – działa przeciwutleniająco
 źródła: oleje roślinne tłoczone na zimno, pestki, orzechy.

Minerały potrzebne dla silnej odporności:

Cynk – skraca infekcje, wspiera produkcję przeciwciał
 źródła: pestki dyni, orzechy, rośliny strączkowe, jaja.

Selen – działa przeciwzapalnie
 źródła: orzechy brazylijskie, czosnek, grzyby.

Magnez – wspiera układ nerwowy i reakcje odpornościowe
 źródła: kakao, kasze, pestki, zielone warzywa.

Żelazo – niezbędne dla transportu tlenu
 źródła: pokrzywa, buraki, soczewica, natka pietruszki.


Warzywa i produkty roślinne budujące odporność:

Czosnek i cebula – naturalne antybiotyki (allicyna!)

Buraki – wzmacniają krew i oczyszczają organizm

Kapusta (świeża i kiszona) – źródło wit. C i probiotyków

Marchew, dynia, bataty – bogate w beta-karoten

Zielone warzywa liściaste – chlorofil, żelazo, magnez







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CZAGA GRZYB ZDROWOTNY PASOŻYT OPIS DZIAŁANIA ORAZ PRZEPISY .

 Czyr brzozowy to grzyb pasożytujący głównie na brzozach. W medycynie naturalnej znany jest jako czaga (z rosyjskiego „chaga”) i od wieków ...