O mnie

Moje zdjęcie
Zielarz fitoterapeuta , naturopata dzielę się z Wami wiedzą dotyczącą ziół oraz jak je samemu przygotowywać lub wykorzystywać

sobota, 17 maja 2025

MIKSTURA WZMACNIAJĄCA KOŚCI.

 W tym poście dzielę się z Wami moi kochani czytelnicy przepisem na miksturą wzmacniającą kości.

Mikstura ta jest przeznaczona dla dorosłych dlatego że zawiera alkohol.

Skład:

10 jajek swojskich najlepiej z własnego kurnika (jaja świeże nie gotowane jak ktoś ujął w komentarzu😂 )

1 1/2 kg cytryn 

250 gram miodu takiego od pszczelarza obojętnie jaki czy spadziowy czy wielkokwiatowy itd.

1/2 litra koniaku 

Jajka dobrze umyć, ułożyć w szklanym naczyniu, cytryny dobrze wyszorować w ciepłej wodzie osuszyć następnie wycisnąć z nich sok , sokiem z cytryn zalać jajka ułożone w szklanym naczyniu  przykryć pokrywą i wstawić do lodówki na 14 dni, po 7 dniach leżakowania jajka przewrócić i pozostawić na kolejne 7 dni. Po 14 dniach całą zawartość zmiksować , miksować około 10 minut, następnie całość odcedzić przez gazę , odcedzanie można powtórzyć jeszcze kilka krotnie aż zostanie nam czysty płyn. Do odcedzonej mikstury dodajemy miód i koniak mieszamy wszystko razem do uzyskanie jednolitej masy ,zlewamy do ciemnej butelki i wstawiamy do lodówki, pijemy dziennie po kieliszku 30 minut po jedzeniu.

Mikstura taka wzmacnia kości.



2 komentarze:

  1. Rozumiem, że jaja w skorupkach nie gotowane. Miód nie ważne z jakiego zbioru czy też udoju, wszak jest różnica między nimi szalona. Miód gryczany, kwiatowy, spadziowy, etc...Dobrze rozumiem? Albo czegoś nie rozumiem...Proszę o odniesienie...Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście że jaja nie gotowane , ja robię z miodu z własnej pasieki przeważnie mamy wielokwiatowy, z przewagą facelii .

    OdpowiedzUsuń

CZAGA GRZYB ZDROWOTNY PASOŻYT OPIS DZIAŁANIA ORAZ PRZEPISY .

 Czyr brzozowy to grzyb pasożytujący głównie na brzozach. W medycynie naturalnej znany jest jako czaga (z rosyjskiego „chaga”) i od wieków ...