Gojnik (Sideritis Scardica) to roślina która upodobała sobie tereny wysokogórskie,rośnie na wysokości ponad tysiąca metrów n.p.m,dzięki czemu jest wolna od zanieczyszczeń i smogu.Lubi gleby suche,kamieniste,wapienne.Jest rośliną zielną,kwitnie w drugim roku wegetacji.Liście są srebrzystozielone z delikatnym meszkiem.Kwitnie na żółto.W Polsce zapaleni zielarze i ogrodnicy uprawiają ją z powodzeniem w ogródkach.Gojnik podnosi wydajność mózgu oraz hamuje stany zapalne,ma też ogromny wpływ na usuwanie złogów białkowych w mózgu,które są głównym winowajcą demencji starczej oraz choroby Alzheimera.Gojnik jest bogaty w kwasy fenolowe,glikozydy fenolowe,flawonoidy,olejki eteryczne,żelazo,cynk,magnez.Dzięki tym składnikom czynnym świetnie sprawdza się także przy:wszelkich przeziębieniach,grypie,problemach z zatokami,kaszlu,łagodnych infekcjach dróg moczowych,zaburzeniach żołądkowo - jelitowych ,występujących kamieniach nerkowych i innych zaburzeniach pracy tego narządu,zaburzeniach krążenia - reguluje ciśnienie i zapobiega niedokrwistości,zakażeniu drożdżakami - candida,nadmiernej nerwowości i zaburzeniach nastroju,oczyszczaniu organizmu z toksyn,problemach wątrobowych.
JAK KUPOWAĆ I PARZYĆ.
Gojnik należy jak najmniej przetwarzać bo tylko nieprzetworzony posiada dobroczynne właściwości jeżeli nie mamy dostępu do swojego gojnika kupujemy wtedy całe ziele wysuszone zgięte w pół zapakowane w torebkę.Nie kupujemy go w torebkach typu fix,zmielony,rozdrobniony,zakapsułkowany po takim traktowaniu gojnik robi się bezwartościowy lub w znikomej ilości posiada swoje właściwości terapeutyczne.Kiedy zakupimy już dobry produkt wtedy przed samym parzeniem tniemy nożyczkami taka ilość suszu ile spotrzebujemy czyli 1 pełną łyżkę zalewamy szklanką wrzątku przykrywamy na 10 minut i parzymy ,przecedzić napar możemy pić ile nam się będzie chciało dlatego że tego zioła nie można przedawkować jest całkowicie bezpieczne.
Jestem zielarzem fitoterapeutą z zamiłowania i wykształcenia na moim blogu przedstawiam państwu ziołowe maści,mieszanki ziołowe oraz różnego rodzaju porady i przepisy.Tutaj również postaram się opisać jak największą ilość ziół zapraszam serdecznie do przeglądania myślę że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
O mnie
- Zielarz Barbara Biernacka
- Zielarz fitoterapeuta , naturopata i hirudoterapeuta. Udzielam porad z zakresu zielarstwa ,przygotowuję autorskie mieszanki ziołowe pod konkretne dolegliwości.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
RUMIANEK POSPOLITY SZEROKIE ZASTOSOWANIE W ZIELARSTWIE.
Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla) jest rośliną leczniczą, która od wieków cieszy się popularnością w medycynie naturalnej. Jego dz...
-
Pączki brzozy można już zrywać od końca zimy aż do chwili kiedy pączek nie pęknie i nie pojawią się zielone listki,w późniejszym okresie cza...
-
Imbir jest ziołem o wielu zastosowaniach leczniczych i jest szeroko dostępny w medycynie ludowej na całym świecie. Oto kilka przykładów jak...
-
Bluszczyk kurdybanek jest dziś powszechnie występującą rośliną,przez niektórych uznawaną wręcz za uciążliwy chwast.Najczęściej można go spot...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz