W tym artykule postanowiłam opisać rodzaje miodów oraz ich zastosowanie na różne dolegliwości.
MIÓD WIELOKWIATOWY jest polecany przy chorobach serca i naczyń krwionośnych,anemii,zmęczeniu,zapaleniu gardła,przeziębieniu,leczeniu alergii.Wspomaga wątrobę w detoksykacji,wpływa pozytywnie na skórę.
MIÓD RZEPAKOWY jest polecany przy leczeniu infekcji gardła,nosa i oskrzeli (łagodzi kaszel i wspiera układ odpornościowy),chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,zgadze,wzdęciach,chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek,pęcherza i cewki moczowej,stanach wyczerpania organizmu.Przyspiesza gojenie się ran wrzodowych i nadżerek,ziarninowanie,gojenie oraz bliznowacenie ran.Wzmacnia serce,zapobiega schorzeniom miażdżycowym,obniża ciśnienie,zmniejsza obrzęki,wspomaga wątrobę w detoksykacji.
MIÓD LIPOWY jest polecany przy przeziębieniu,grypie,schorzeniach dróg oddechowych,cukrzycy typu II,chorobach układu krwionośnego,chorobach ginekologicznych i układu moczowego,schorzeniach reumatycznych,leczeniu nerwicy,bezsenności.Działa przeciwkaszlowo,wykrztuśnie i napotnie.Ma wysoką aktywność antybiotyczną i silne działanie na bakterie gronkowca,paciorkowca,coli oraz grzyby drożdżoidalne chorobotwórcze.
MIÓD SPADZIOWY jest polecany przy leczeniu dróg oddechowych,stanach zapalnych organizmu,schorzeniach reumatycznych,chorobach serca i naczyń krwionośnych,miażdżycy,nerwicy,chorobach przemiany materii,,przewodu pokarmowego,schorzeniach nerek,skóry,stawów,leczeniu astmy,kamicy nerkowej,zapaleniu gruczołu krokowego.Reguluje przemianę materii,pracę serca,rozszerza naczynia wieńcowe,obniża ciśnienie,polepsza krążenie.Wykazuje działanie przeciwzapalne,aseptyczne,wykrztuśne,przyspiesza gojenie ran,oparzeń i odmrożeń.Zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego.
MIÓD GRYCZANY jest polecany przy leczeniu chorób serca,układu krążenia,niedokrwistości,chorób układu oddechowego,nerwicy wegetatywnej,ochronie i odtruwaniu wątroby,cukrzycy typu II,dusznicy bolesnej,schorzeniach zakaźnych,osłabieniu wzroku,słuchu,przy kłopotach z pamięcią,w procesach odnowy tkanki kostnej po złamaniach,wspomaganiu terapii przeciwnowotworowej.Występująca w miodzie kwercetyna spełnia ważną rolę wychwytywania wolnych rodników tlenowych.Ma wysoką aktywność antybiotyczną.
MIÓD AKACJOWY jest polecany przy leczeniu zaburzeń trawienia,nadkwasoty żołądka,schorzeniach nerek,chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,przeziębieniach,chorobach skóry i zakażeniach wywołanych przez ropotwórcze drobnoustroje tlenowe (gronkowce,paciorkowce) i beztlenowe (laseczki zgorzeli gazowej),zmęczeniu fizycznym,psychicznym,osłabieniu organizmu,bezsenności.Usprawnia pracę wątroby,wykazuje działanie uspokajające.
MIÓD NAWŁOCIOWY jest polecany przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych,dróg żółciowych,dróg moczowych i skąpomoczu,kamicy nerkowej,przerostu prostaty,wyczerpaniu fizycznym,problemach z ukrwieniem żył kończyn dolnych i nerek,regulacji ciśnienia krwi,wzmocnieniu mięśnia sercowego,nadmiernej fermentacji jelitowej,niewielkich krwawieniach układu pokarmowego,wspomaganiu usuwania szkodliwych produktów przemiany materii.Regularne spożywanie miodu pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję skóry.Ma wysoką aktywność antybiotyczną.
MIÓD FACELIOWY jest polecany przy wzmacnianiu odporności i organizmu,leczeniu nadciśnienia tętniczego,chorób układu pokarmowego,chorób układu krążenia,niewydolności mięśnia sercowego,miażdżycy,chorobach górnych dróg oddechowych,astmie oskrzelowej,nieżycie żołądka,wrzodach żołądka i dwunastnicy,problemach z wątrobą,trzustką i woreczkiem żółciowym.
MIÓD FASOLOWY jest polecany przy wzmocnieniu odporności,wspomaganiu pracy serca i funkcjonowania całego układu krwionośnego oraz układu pokarmowego.
MIÓD WRZOSOWY jest polecany przy leczeniu zapalenia gardła,błony śluzowej jamy ustnej,przeziębieniach,chorobach nerek i dróg moczowych (kamicy nerkowej i zapaleniu gruczołu krokowego),łagodzeniu schorzeń reumatycznych,przyswajaniu składników pokarmowych,regulacji pracy jelit,stanach zapalnych żołądka i jelit,biegunkach,wspomaganiu leczenia alzheimera,chorobach oczu.Hamuje rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii.Wspiera odporność organizmu i regenerację po wysiłku.
Jestem zielarzem fitoterapeutą z zamiłowania i wykształcenia na moim blogu przedstawiam państwu ziołowe maści,mieszanki ziołowe oraz różnego rodzaju porady i przepisy.Tutaj również postaram się opisać jak największą ilość ziół zapraszam serdecznie do przeglądania myślę że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
O mnie
- Zielarz Barbara Biernacka
- Zielarz fitoterapeuta , naturopata i hirudoterapeuta. Udzielam porad z zakresu zielarstwa ,przygotowuję autorskie mieszanki ziołowe pod konkretne dolegliwości.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
RUMIANEK POSPOLITY SZEROKIE ZASTOSOWANIE W ZIELARSTWIE.
Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla) jest rośliną leczniczą, która od wieków cieszy się popularnością w medycynie naturalnej. Jego dz...
-
Pączki brzozy można już zrywać od końca zimy aż do chwili kiedy pączek nie pęknie i nie pojawią się zielone listki,w późniejszym okresie cza...
-
Imbir jest ziołem o wielu zastosowaniach leczniczych i jest szeroko dostępny w medycynie ludowej na całym świecie. Oto kilka przykładów jak...
-
Bluszczyk kurdybanek jest dziś powszechnie występującą rośliną,przez niektórych uznawaną wręcz za uciążliwy chwast.Najczęściej można go spot...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz