O mnie

Moje zdjęcie
Zielarz fitoterapeuta , naturopata i hirudoterapeuta. Udzielam porad z zakresu zielarstwa ,przygotowuję autorskie mieszanki ziołowe pod konkretne dolegliwości.

sobota, 24 lutego 2018

ZAPARCIA DLACZEGO WYSTĘPUJĄ I JAK IM ZAPOBIEGAĆ

Zaparcia to dla niektórych osób bardzo wstydliwy temat jednak w obecnych czasach trzeba się z nimi zmierzyć.Zaparcia są w ogromnej większości spowodowane odwodnieniem organizmu,które wynika z picia niewystarczającej ilości wody.Woda jest niezbędnym elementem w procesie przemiany materii w naszych organizmach służy również do budowy nowych komórek w miejsce tych,które obumarły,oraz w jakimś stopniu czyści nasze jelita.Nasz organizm potrzebuje około 2 litrów wody dziennie,dobrej nie chlorowanej,nie gazowanej wody ,a nie soków,herbaty lub kawy.Jeżeli nie dostarczymy swojemu organizmowi wystarczającej ilości wody to musi ja wyciągnąć z kału TAK nie ma tutaj pomyłki .Krew wtedy rozprowadza ten zanieczyszczony wyciąg po organizmie.Jeżeli mamy zaparcia,to zmuszamy nasz organizm do wchłaniania takiego wyciągu bezpośrednio do krwioobiegu.Natomiast kał,który stracił wodę,przylepia się szybciej do ścianek jelit i nasz stolec z upływem czasu,przechodząc przez coraz bardziej zapchane jelito,robi się cienki jak ołówek lub przybiera kształt bobków.Jakie objawy wywołują nasze zapchane jelita oraz toksyny z kału przy zbyt małym wypijaniu wody które przedostają się do krwioobiegu:bóle głowy,migreny,depresje,zgagę,nieświeży oddech,nieprzyjemny zapach potu,puchniecie nóg,apatię,senność,żylaki,raka,choroby skórne,rozregulowanie systemu hormonalnego,niedoczynność lub nadczynność tarczycy.Jak przyspieszyć pracę jelit poprzez dietę zaleca się jedzenie pieczywa czerstwego,razowe,żytnie,pełnoziarniste,graham,pieczywo chrupkie,maka z pełnego przemiału żytnia i razowa,kasze gruboziarniste jaglana,gryczana,jęczmienna,ryż brązowy,otręby jęczmienne,owsiane,makarony z mąki razowej,chude mięso najlepiej gotowane lub duszone,chude wędliny,chude ryby takie jak dorsz,szczupak,sandacz,pstrąg,lin,jogurty naturalne i kefiry,białe sery,wszystkie owoce a zwłaszcza drobnopestkowe takie jak poziomki,truskawki,agrest,winogrona,owoce suszone,przetwory owocowe.Warzywa sałata,buraki,pomidory,marchew,szpinak,szczaw,seler.Miody.Przyprawy sól,cynamon,majeranek,pestki słonecznika i dyni.Niewskazane jest spożywanie pieczywa świeżego,bułeczek,pszennego pieczywa cukierniczego,białej mąki,kaszy manny,ryżu białego,płatków i kleików ryżowych,makaronu z białej mąki,tłustych mięs i wędlin,pasztetów,tłustych ryb takich jak makrela,śledź,łosoś tuńczyk,sardynki.Śmietany.Warzyw wzdymających groch,fasola,bób,kapusta,brukselka,kalafior,świeże ogórki.Słodycze.Ostre przyprawy.Czarne jagody,porzeczka.Mocna herbata,kawa,kakao,alkohol.PAMIĘTAJMY aby pić wodę ponieważ błonnik wiąże wodę i zbyt małe picie wody przy wyżej wymienionej diecie może spowodować odwodnienie a co za tym idzie dalsze kłopoty z jelitami.Ważnym elementem dobrego wypróżniania jest również picie dobrze przygotowanych mieszanek ziołowych.Należy również zmienić styl życia z siedzącego na bardziej aktywny chodzić na spacery,jeździć na rowerze,chodzić na basen,ćwiczenia te pobudzają jelita do pracy.Jeżeli jesteśmy schorowani i nie mamy możliwości wychodzenia na spacer wtedy to  wykonujemy masaże brzucha sami lub z pomocą drugiej osoby aby pobudzić jelita do pracy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

RUMIANEK POSPOLITY SZEROKIE ZASTOSOWANIE W ZIELARSTWIE.

 Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla) jest rośliną leczniczą, która od wieków cieszy się popularnością w medycynie naturalnej. Jego dz...